Kaip pradėti siuvinėti kryželiu? 5 patarimai teisingo siuvinėjimo link

person Posted By: Sandra Kazlauskaitė list In: Siuvinėjimas On: comment Comment: 0 favorite Hit: 22528

„Kokia buvo tavo siuvinėjimo kryželiu pradžia?“ – dažnai užduodamas klausimas susipažinus su siuvinėtoja. Nors siuvinėjimas kryželiu nėra sudėtinga veikla, tačiau reta siuvinėtoja gali pasigirti sėkmingu startu šiame hobyje. 

Dažniausiai tai lemia žinių trūkumas ar blogos patirties perėmimas iš kitų siuvinėtojų. Tam kad klaidos siuvinėjime jūsų nelydėtų metų metus dalinamės 5 pagrindiniais patarimais, kurie padės išvengti dažniausiai pasitaikančių klaidų siuvinėjime, o baigti darbeliai bus dailūs.

1.      Įsitikinkite ar siuvinėjimui skirtos priemonės dera viena su kita

Prieš pradedant siuvinėti pasitikrinkite ar audinio tankis, adatos numeris ir schemoje nurodytas siūlo gijų kiekio naudojimo tarpusavyje dera.

· Jei naudosite per smulkią adatą nurodytam audiniui, ji lengvai „praeis“ audinį, tačiau didesnė trintis teks siuvinėjimo siūlui. Tokiu atveju siūlas gali prarasti savo pirminį grožį, pasipešioti.

· Jei naudosite per stambią adatą nurodytam audiniui, ji gali ištampyti audinio skylutes, kurios gali matytis net ir išsiuvinėjus visą darbą.

· Jei naudosite per daug siūlo gijų nurodytam audiniui, kryželiai bus susispaudę, negražūs, o siūlas praras savo pirminį grožį.

· Jei naudosite per mažai siūlo gijų, išsiuvinėtas darbas atrodys nekokybiškas, blankus, o audinys persišvies per išsiuvinėtus siūlus.

Jei kyla klausimų, kaip tinkamai viską suderinti – paskaitykite mūsų straipsnį „Kaip tinkamai išsirinkti priemones siuvinėjimui“.

2. Siuvinėkite be mazgų

Siuvinėjimas kryželiu yra išskirtinis tuo, kad jame nėra naudojami mazgeliai pradedant ir užbaigiant siūlą. Būtent dėl to darbai yra dailūs, o įrėminus paveikslas yra lygus, be gumbų.  

· Pradedant siūlą galima naudoti siūlo kilpą, užsiūti siūlo galą arba daryti mikromazelius.

· Užbaigiant siūlą jį galima užtvirtinti užkišant už jau išsiuvinėtų siūlų arba darant mikromazgelius.

3. Siuvinėkite vienodus kryželius

Viena dažniausiai pasitaikančių klaidų – nevienodas kryželių siuvinėjimas. Nesvarbu, kaip siuvinėjate – eilėmis ar spalvomis – svarbiausia visi kryželiai turi būti vienodi ir „gulti“ į vieną pusę. Jei pradėjote kryželį siuvinėti iš dešinės pusės viršaus į kairės pusės apačią ir užbaigėte iš kairės viršaus į dešinės apačią, tokia seka turite siuvinėti visus kryželius. Žemiau pateikiame pavyzdį kaip atrodo vienodi ir nevienodi kryželiai.

4. Pusinių kryželių kryptis rinkitės pagal tikslą

Dažnai pasitaikančių klausimų būna „Į kurią pusę siuvinėti pusinį kryželį, jei nėra nurodyta schemoje?“ Vadovaukitės schemos paveikslėliu / viršeliu arba pagalvokite kokio tikslo siekiama siuvinėjant pusinį kryželį.

· Jei paveikslėlyje nurodyti pusiniai kryželiai sušvelnina siūlo spalvą ir perėjimą nuo pilnų kryželių, tuomet siuvinėkite ta kryptimi, kaip siuvinėjate viršutinį kryželio dygsnį.

· Jei schemoje naudojamas pusinis kryželis sukuria kontrastą tarp siuvinėjamo objekto ir fono, tuomet siuvinėkite pusinį kryželį taip, kaip siuvinėjate pilno kryželio apatinį dygsnį.

5. Dygsniuokite apvadus tik tose vietose, kur dygsnis keičia kryptį

Siuvinėjant apvadus (angliškai back stitch) svarbūs 2 dalykai: pirma – apvadas neturi būti laisvas, antra – tiesi linija neturi būti „sulaužyta“. Atkreipkite dėmesį, kur dygsnis keičia kryptį ir išvenkite nereikalingų dygsnių, kurie gali „sulaužyti“ siuvinėjamo objekto siluetą. Dalinamės keliomis gudrybėmis, kurios jums palengvins apvadų siuvinėjimą (apvadu vadinsime schemoje nurodytą simbolį, o dygsnį – objektą audinyje).

· Jei turite namo sieną, kurios apvadas yra tiesus dygsnis per 10 audinio gijų - darykite tokio ilgio dygsnį. Jo sutvirtinimui naudokite siūlo apgaubimą kas 2-3 audinio gijas, t.y. adata ištraukiama iš blogos į gerąją pusę toje vietoje kur eina dygsnio siūlas, ir grįžta atgal į tą pačią dūrimo vietą. Taip nesimato mazgelių, o dygsnio siūlas pilnai priglunda prie audinio.

· Jei turite apvadą, kuris kartojasi 3 kartus, pavyzdžiui, „2 į dešinę, 3 į viršų“, dygsnį užbaikite šio pasikartojimo gale ir grįžkite į dygsnio pradžią papildomai apgaubiant dygsnio siūlą, ties kiekvieno pasikartojimo pradžia ar pabaiga.

O kad būtų paprasčiau įsisavinti pateiktą informaciją, peržiūrėkite vaizdo klipą, kuriame matysite kaip  pradėti ir užbaigti siuvinėjimą bei kaip siuvinėti apvadus.

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Arba Reset password