Dešimt priežasčių, kodėl verta pradėti siuvinėti kryželiu

person Posted By: Sandra Kazlauskaitė list In: Siuvinėjimas On: comment Comment: 0 favorite Hit: 5901

Siuvinėjimas kryželiu buvo populiarus visais laikais. Tačiau šiandien juo domisi vis jaunesni žmonės.

Jau tapo kasdienybė jausti nuolatinę įtampą, kurią kelia greitas gyvenimo tempas, nuolat patiriamas stresas darbe, namuose ar santykiuose, priklausomybės, įsipareigojimai, netektys ir kitos nemalonios situacijos. Vis daugiau žmonių ieško įvairių metodų, kurie padėtų atsikratyti slogių minčių ir depresijos. Vieni užsiima sportu, kiti – meditacija, treti – kompiuteriniais žaidimais, ketvirti – rankdarbiais, iš kurių vienas iš efektyviausiai mažinančių stresą – siuvinėjimas kryželiu.

Siuvinėjimas kryželiu buvo populiarus visais laikais. Tačiau šiandien juo domisi vis jaunesni žmonės. Nuolatinis smegenų ir rankų darbas padeda susikoncentuoti į veiklą, negalvoti apie pašalinius dalykus taip leidžiant kūnui atsipalaiduoti ir pailsėti. Siuvinėjimas turi ir daugiau naudų.

Padeda susikoncentuoti

Siuvinėjime visas dėmesys yra skiriamas schemos skaitymui. Kryželių dėliojimas iš schemos ant audinio iš pirmo žvilgsnio atrodo lengva užduotis. Taip ir yra, tačiau šis hobis reikalauja 100% susikoncentravimo. Nuo atsakingo skaičiavimo priklausys ar tinkamoje vietoje išsiuvinėti kryželiai, ar išsiuvinėtame paveiksle nėra klaidų ir ar jis atitinka Jūsų lūkesčius ir gamintojo pateiktą galutinio rezultato vaizdą. Būtent nuolatinis skaičiavimas, ypač moterims, padeda lengvai atsiriboti nuo kasdieninių darbų ir rūpesčių, „paleisti“ mintis, kurios kelia įtampą,  ir visa širdimi pasinerti į siuvinėjimą.

Lengva atsipalaiduoti

Siuvinėjant kryželiu natūraliai visos mintys sutelkiamos į siuvinėjimo procesą. Nuolat galvojama, kokios spalvos siūlą pasirinkti, kurioje audinio vietoje išsiuvinėti schemoje nurodytus simbolius, kokią siuvinėjimo strategiją pasirinkti, kad užtektų gamintojo įdėtų siūlų, o kryželiai būtų vienodai gražūs. Stebėjimas kaip po truputėlį didėja paveikslas dar labiau įtraukia į siuvinėjimą kas garantuoja visišką atsipalaidavimą ir įsitraukimą į mėgiamą veiklą.

Mažina stresą

Siuvinėjimas kryželiu yra savotiška metidacija, kuri padeda įveikti stresą ir turi teigiamą poveikį tiek fizinei, tiek dvasinei sveikatai. Susikoncentravimas ir atsipalaidavimas užkerta kelią bet kokioms neigiamoms mintims, todėl net ir sunkiausiomis akimirkomis siuvinėjant patiriamas ramybės jausmas. Dėl siūlų įvairovės šis hobis prilyginamas spalvų terapijai. Šį hobį ypač mėgsta žmonės dirbantys streso kupinus darbus, kaip mokytojai, gydytojai, draudimo brokeriai, pardavimų vadybininkai ar mamos, auginančios specialiųjų poreikių vaikus. Visus mus vienija viena – noras atsipalaiduoti ir nusiraminti.

Skatina bendrauti

Itin populiarus siuvinėjimo hobis vis dažniau kuria naujas pažintis. Ypač aktyvios siuvinėjimo grupės, forumai, iš kurių bendravimas perauga į gyvas pažintis ir tikras draugystes. Dažnai siuvinėjančios moterys, o taip pat ir vyrai (taip taip ir jie siuvinėja :) atranda bendraminčių, kurie savo patarimais ar patirtimi padeda įveikti atsiradusius sunkumus ir stresą. 

Kūrybiškumo ugdymas

Siuvinėjimas nėra vien tik kryželių dėliojimas. Siuvinėjant kyla daug kūrybinių idėjų kaip dekoruoti namus, drabužius ar kitaip realizuoti savo darbus. Pradėjus nuo paprastų dizainų vėliau renkamasi sudėtingesnius, nuo standartinių audinių pereinama prie spalvotų audinių derinimo. O tinkamai priderinti audiniai ir rėminimas tik dar labiau skatina priimti naujus kūrybingumo iššūkius.

Padeda atsikratyti priklausomybių

Siuvinėjimas kryželiu labai įtraukiantis ir laikui imlus užsiėmimas. Prisėdus keliems dygsneliams nepastebima kaip prabėga 4 valandos ir daugiau. Tai puikiai galima panaudoti norint atsikratyti priklausomybių kaip besaikis valgymo norėjimas vakarais, cigarečių rūkymas ar nesąmoningas telefono tikrinimas kas kelias minutes. Pabandykite šį hobį ir pamatysite kaip siuvinėjant nekils nei viena ydinga mintis.

Lengva išmokti

Siuvinėjimas kryželiu yra vienas iš hobių, kurį lengva išmokti. Jei mokate skaičiuoti iki 10 ir įverti siūlą į adatą, siuvinėti kryželiu tikrai galite. Pradedant siuvinėti galima rinktis schemas arba rinkinius, kurie turi pilną komplektaciją: audinį, siūlus, adatą, schemą ir instrukciją kaip siuvinėti. Todėl nebereikia galvoti dėl papildomų priemonių ar ieškoti informacijos kaip pradėti siuvinėti.

Gerina smegenų veiklą ir lavina atmintį

Siuvinėjant dirba akys, abi rankos, o taip pat ir abu smegenų pusrutuliai. Todėl net ir ramybės būsenoje smagenys netinginiauja. Taip pat siuvinėjime panaudojamos ir atminties lavinimo užduotys, kurios pagreitina procesą. Siekiant mažiau kartų žiūrėti į schemą bandoma įsiminti įvairias formas ar simbolių kombinacijas, kurios padeda taupyti laiką, o taip pat ir lavina atmintį.

Ugdoma kantrybė ir disciplina

Siuvinėjimas kryželiu yra ilgas, laikui imlus ir kruopštumo reikalaujantis procesas. Greito rezultato nebus, tačiau įvedus discipliną galima pasiekti puikių rezultatų. Pavyzdžiui, kasdien išsiuvinėti ne mažiau 100 kryželių, po konkretų objektą arba siūlo spalvą. Jei siuvinys yra nedidelis, jį galima nešiotis su savimi, o atsiradus laisvai minutėlei išsiuvinėti keletą kryželių. Taip kartu mokomasi ir efektyvumo, kuris vėliau gali būti pritaikomas tiek kasdieniniame gyvenime, tiek darbe.

Kuriamos unikalios rankų darbo dovanos

Pati geriausia dovana, kuri sukurta su meile. Būtent tokios yra kryželiu siuvinėtos dovanos. Tai gali būti atvirtutės, skirtukai, paveikslai, magnetukai, pakabukai ar net dekoruoti drabužiai. Rankų darbo dovanos yra ypač vertinamos, todėl  drąsiai galite kurti ir dovanoti.

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Arba Reset password