Kaip išsirinkti priemones ir rinkinius siuvinėjimui kryželiu?

person Posted By: Sandra Kazlauskaitė list In: Siuvinejimo akademija On: comment Comment: 0 favorite Hit: 9472

Siuvinėjimas kryželiu iš pirmo žvilgsnio atrodo paprastas hobis. Tačiau norint, kad šis užsiėmimas taptų malonus ir įdomus, būtina tinkamai jam pasiruošti. Šios rekomendacijos padės lengvai išsirinkti audinį, priemones rankdarbiams bei pasirinkti tinkamą rinkinį siuvinėjimui.

Siuvinėjimui kryželiu galima rinktis rinkinius siuvinėjimui arba schemas. Rinkiniai siuvinėjimui turi pilną komplektaciją: yra audinys, siūlai, adata, schema ir instrukcija kaip siuvinėti. Todėl rinkiniai siuvinėjimui ypač rekomenduojami pradedančiosioms, tačiau juos mėgsta ir pažengusios siuvinėtojos. Pasirinkus siuvinėti schemas, siuvinėjimo priemonių komplektaciją turėsite susirinkti pačios. Nesvarbu, kurį būdą pasirinksite, būtina gerai susipažinti su priemonėmis, kad rinkinys ar siuvinėjimo priemonės atitiktų jūsų lūkesčius ir galimybes išsiuvinėti dailų darbelį.

Schema siuvinėjimui. Kaip skaityti?

Kiekvienas siuvinėjimas kryželiu prasideda nuo išsirinkto paveikslėlio ir siuvinėjimo shemos skaitymo. Prieš pradedant siuvinėti susipažinkite su legenda, kurioje nurodoma koks reikalingas audinys, siūlų spalvų kiekis ir kokiomis technikomis bus siuvinėjama (pilni kryželiai, pusiniai kryželiai, apvadai, prancūziški mazgeliai ir kt.) Ypač tai aktualu siuvinėjant schemą, kai priemones rankdarbiams reikia susirinkti pačioms.

Audinys siuvinėjimui. Kaip išsirinkti?

Aida - Klasikinis audinys, skirtas siuvinėti kryželiu. Išskirtinis šio audinio pynimas sukuria mažas kampines skylutes, kurios palengvina kryželių skaičiavimą. Aida - dažniausiai naudojami audiniai rinkiniuose siuvinėjimui bei daugelyje schemų. Pradedantiesiems rekomenduojamas stambaus pynimo audinys Aida 14 ct, pažengusiems - 16 ct, 18 ct ar net 20 ct.

Evenweave - Lygaus audimo audinys ypač tinkantis siuvinėjimo projektams, kuriuose neužsiuvinėjamas fonas. Dažniausiai siuvinėjama per 2 gijas. Populiariausi siuvinėjime sutinkami Evenweave audinio tankiai – 32 ct, 28 ct ir 36 ct, kurie yra Aida 16 ct, Aida 14 ct ir Aida 18 ct atitikmenys (padalinus iš 2).

Linas – vienas gražiausių audinių siuvinėjimui kryželiu. Natūralus lino audimas su nežymiai nelygiais pluoštais sustiprina natūralumo pojūtį. Kaip ir Evenweave linas siuvinėjamas įprastai per 2 gijas. Dėl nelygaus audimo liną dažniausiai renkasi įgudusios siuvinėtojos.

Renkantis audinį ypač naudinga žinoti, kiek į kiekvieno audinio 10 cm  telpa kryželių. Tai padės teisingai apskaičiuoti kokio dydžio medžiagos jums reikės, jei planuojate siuvinėti schema ar pakeisti rinkinyje esantį audinį.

lentel%C4%972.jpg

                                                *Evenweave ir Lino kryželių kiekis skaičiuojamas siuvinėjant per 2 gijas.

SVARBU. Skaičiuojant reikiamą medžiagos dydį siuvinėjimui būtina pridėti papildomai audinio ir kraštams. Siuvinėtojų rekomenduojama iš kiekvienos siuvinio kraštinės palikti papildomai po 5-10 centimetrų, kurie leis tinkamai įrėminti darbą ar kitaip jį realizuoti.

Adatos. Kaip pasirinkti?

Adatų pasirinkimas yra vienas paprasčiausių veiksmų ruošiantis siuvinėti, tačiau ypač svarbus norint siuvinėti maloniai, be streso. Adata pasirenkama pagal audinį ant kurio siuvinėsite. Adatų dydis apskaičiuojamas taip: prie audinio tankio (skaičiuojama pagal Aida tankį) pridedamas skaičius 10 ir gaunamas adatos numeris. Žemiau pateikiami dažniausiai pasitaikantys adatų numeriai.

 

Priemonės siuvinėjimui. Kas palengvina procesą?

Siekiant maksimalaus teigiamo pojūčio siuvinėjimui siuvinėtojos naudoja papildomas priemones rankdarbiams, be kai kurių šis hobis taptų tikru iššūkiu.

  • Beveik nei vienas siuvinėjimo procesas nevyksta be lankelio, rėmo ar q-snap. Šios priemonės skirtos audinio įtempimui – kryželiai tampa lygesni, patogiau laikyti audinį, o naudojant rėmą galima siuvinėti net abejomis rankomis.

  • Šviesiam audinio žymėjimui naudojami išplaunami arba savaime išblunkantys flomasteriai, tamsiems audiniams žymėti – balti pieštukai.

  •  Operatyviam siuvinėjimui ypač pagelbsti siūlo įvėrėjas ir specialios siuvinėjimui žirklutės, kurios yra aštrios bei smailios, todėl nereikalingą siūlą nukerpa prie pat audinio.

  • Specialūs magnetukai yač praverčia siuvinėjant su keliomis adatomis (jas prilaiko) arba siuvinėjimo schemai pritvirtinti. Viena didžiausių siuvinėtojų bėdų – pamestos adatos.

  • Siūlų rūšiuoklės, dėžutės ar ritės ypač naudingos organizuojant siuvinėjimo procesą, tinkamai susidedant siūlus pagal siuvinėjimo schemos legendoje pateiktus simbolius.

Nesvarbu, ką bepasirinktumėte siuvinėti, schemas ar rinkinius, svarbu žinoti kokios priemonės atitinka Jūsų siuvinėjimo galimybes ir kaip jas tinkamai pakeisti, kad siuvinėjimas teiktų teigiamas emocijas siuvinėjant.

Tikimės, kad pirma „Atmintinė kiekvienai siuvinėtojai“ dalis Jums buvo naudinga. O jei norite išbandyti ką nors naujo iš straipsnyje aprašytų priemonių, kviečiame peržiūrėti

Priemonės siuvinėjimui

Audiniai siuvinėjimui

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Arba Reset password